Kost for krop & sjæl

Hvordan går det med dig og det, du spiser og drikker? Trives I med hinanden? Kan du mærke, når du har fået nok? Og at det, der står på bordet ikke lige er det, maven jubler over?

Hvis du kan nikke ja til et af ovenstående spørgsmål, så er det tid til at finde ud af, hvad der nærer dig at spise og drikke. Jeg har selv mærket masser af oppustethed, luft i maven, bøvser, eksem og sure opstød. Vi skal ikke leve med symptomer, vi skal leve godt og trives. Test dig selv og find ud af, hvad der skal forandres i din kost.

Jeg har ændret min kost til at være vegetarisk, samt stort set glutenfri og mælkefri. Min mave trives meget bedre og mit velvære er øget betydeligt. Du kan gå på opdagelse i, hvad der giver dig energi at spise og drikke.

For at hjælpe dig lidt på vej, har vi her samlet nogle opskrifter, som har virket for os og som vi håber du vil nyde lige så meget!

Har du lyst til at få hjælp på din vej til en ny livsstil, kan du altid booke en livsstilscoachingsession hos Gitte.

Shake med masser af grøntsager

(opskriften er til 2 store glas)

2 rødbedder
2 æbler
Saft fra en ½ citron
1 stængel bladselleri
2 cm ingefær
2 cm gurkemejerod
2 spsk olivenolie
6 isterninger

Vask og skrub grøntsagerne og skær enderne af. Fjern kærnehus fra æblerne. Skær grøntsager og æblerne i mindre stykker og kom dem i blenderen. Jeg tilsætter olie i shaken for at kunne optage de fedtoplæselige vitaminer. Isterningerne kommes i til sidst.

 

Morgendrik med citron & himalayasalt

Morgendrikken er fantastisk at drikke som det første om morgenen. Den virker generelt udrensende og er en god start for kroppen efter nattens faste. Himalayasalt indeholder 88 forskellige mineraler og sørger for, at du ikke dehydrerer og citronen har mange andre gode virkninger.

1 stort glas kogende vand
saft fra en ½ citron
½ tsk himalayasalt (det fine er nemmest at få opløst)

10 gode grunde til at drikke citronvand:

  1. Renser huden: en af de mest overbevisende grunde til at skylle lidt citronvand ned er, at det holder huden friskere. Vandet alene kan skylle giftstofferne ud, mens C-vitaminerne fra citronen hjælper med at holde huden fri for urenheder og mindsker fine linjer og rynker.
  2. Booster immunsystemet: C-vitaminer hjælper mod forkælelser. Er du allerede syg kan du drikke varmt vand med saften fra en hel citron og lidt honning.
  3. Giver vægttab: Citronvand booster stofskiftet, bekæmper trangen til at småspise og stopper sult.
  4. Afhjælper tømmermænd: drop chips og cola, og drik citronvand i stedet. Det er billigere, sundere og dulmer eventuelle mavesmerter efter en aften, hvor den har været på overarbejde. Varmt vand med citron kan virke antiseptisk og hjælpe med at afgifte systemet efter al den alkohol.
  5. Giver friske ånde: Alkohol, stærk mad eller rygning kan give en tør mund og sur ånde, men det afhjælper citronsaften også. Det fjerner i øvrigt slim fra halsen, hvis du også er plaget af det.
  6. Booster hjerne og nerver: Kalium i citronsaften hjælper med at kontrollere blodtrykket og stimulere hjerne- og nervesystemet. Lave niveauer af kalium er blevet kædet sammen med depression, angst og glemsomhed.
  7. Lindrer luftvejsproblemer: lider du af astma eller infektioner, er citronvand den ideelle drik. De antibakterielle egenskaber lindrer hoste og skulle også kunne lindre allergier, da det holder kroppen basisk og afbalanceret. 
  8. Afhjælper fordøjelelsesproblemer: har du mavesmerter vil du kunne mærke en stor forskel, hvis du begynder at drikke citronvand regelmæssigt.
  9. Virker rensende: Som nævnt holder citron huden frisk og ren, men også hele kroppen renses af fugten.
  10. Giver energi: har du brug for din daglige kop morgenkaffe for at blive frisk, så prøv at skifte den ud med et glas vand med citron og se, om det ikke er en lige så god erstatning.

Humus, et pålæg eller tilbehør, der mætter!

Det kan godt være lidt svært at finde pålæg til en vegetar, der mætter.Vi bruger humus som tilbehør til frokostbordet eller aftensmaden. Det mætter enormt godt, da proteinindholdet er næsten lige så stort som i kød.

Hvis du selv vil sætte kikærterne i blød kræver det lidt planlægning, da de skal stå i blød i rigeligt vand i ca 24 timer. Du kan også købe de økologiske kikærter på dåse i mange supermarkeder. Jeg bruger ikke hvidløg i humusen, da jeg spiser den på arbejdet.

400g kogte kikærter
1 spsk tahin
Saft fra ½ citron
Lille tsk himalayasalt
2 cm frisk ingefær
2 cm gurkemejerod
1-2 dl vand
Evt ½ tsk chilipulver

Hak alle ingredienserne sammen i foodprocessoren. Smag til og juster også på, hvor groft du ønsker humusen. Så har du et nemt pålæg til din frokost eller tilbehør til din aftensmad, der mætter på den gode lette måde.

Raw chokoladekage

Her kommer en opskrift på endnu mere nydelse, så intensiv så man kan kun spise et lille stykke. Du får en opskrift på en skøn kage, der absolut kan gøre sig i selskabet med de bedste af slagsen.

Kagebund:
1 ½ dl kakaopulver ( gerne raw version)
4 ½ dl mandler
3 spsk kokosolie
1 ½ spsk agave sirup
6 tørrede dadler

Fyld:
6 dl kakaopulver ( gerne raw version)
2 ¼ dl agave sirup
3 ½ kokosolie

Kagebund: Kom ingredienserne i bunden af foodprocessoren og blend det hele til en stor masse. Det kan være nødvendigt at skrabe siderne undervejs. Hæld massen på en springform og tryk den ud i formens bund. Brug en form der maximalt er 23 x 23 cm og gerne mindre. Jo mindre form jo højere kage.

Fyld: Kom ingredienserne til fyldet i foodprocessoren og blend godt. Det kan være nødvendigt at skrabe siderne undervejs. Hæld fyldet oven på kagebunden og sæt det hele i køleskabet en times tid inden den spises.

Serveringstip: Strø kakao udoverkagen igennem en si. Den kan evt serveres med en sorbet.

Quarn i satay

Jeg elsker thaimad. Det er glutenfrit, mælkefrit og jeg vælger at det er vegetarisk. Min krop trives.

(opskriften er til 4 personer)

2 pakker Quarn skæres i stykker ( findes på frost og der er ca 300 g pr pakke, er lavet på svampe, kan fås som filetter, i bitar, i strimler)
3 tsk frisk hakket ingefær
2 tsk frisk hakket hvidløg
1-2 tsk karry
2 spsk tamari
5 spsk olie
5 spsk kokosmælk


Jordnøddesauce
1 ds kokosmælk (dvs resten af dåsen)
2 tsk rød karrypasta ( mindre hvis ikke du kan lide stærk mad)
2 spsk groft jordnøddesmør
1 spsk sukker
2-3 spsk citron eller limesaft
75 g groft hakkede jordnødder
1 spsk tamari

Ingefær, hvidløg, karry, tamari, olie og kokosmælk blandes til en marinade, hvor quarn stykkerne lægges i. Lad det ligge til du er klar. Du kan sætte stykkerne på bambuspinde, jeg lægger det hele i et ovnfast fad.

Til saucen varmes kokosmælken op til lige før kogepunktet i en tykbundet gryde, de øvrige ingrediensen kommes i en ad gangen under omrøring og i nævnte rækkefølge. Det må ikke blive for varmt da kokosmælken kan skille.

Fadet med quarn sættes i ovnen på 225 grader i 10 – 15 minutter.

Serveringstip: Vi plejer at spise brune eller røde ris til samt en salat.

Raw kugler – når du har prøvet dem, er der mange andre kager, du gerne vil undvære

Disse skønne sunde raw kugler indeholder masser af de sunde fedtstoffer fra nødderne, kun tørret frugt dvs at blodsukkerbalance ikke laver de helt store udsving. Ydermere så smager de virkelig godt, og man kan ikke spise mange af dem. De er dækket af 85% mørk chokolade, der har masser af gode antioxidanter. Prøv dem. Varier endelig valget af nødder og blandt tørret frugt.

Min opskrift kommer her:

300 g nødder, feks cachewnødder, mandler, solsikkerkerne, hasselnødder, valnødder, paranødder mv.
10 dadler
6 abrikoser
2 spsk kokosolie
100 g 85% mørk chokolade til at overtrække kuglerne

Hak alle dele i en foodprocesser og klem massen sammen til kugler. Smelt chokolade i vand bad. og dryp chokoladen først på den ene side og dernæst på den anden. Det kan være lidt svært, men det hjælper på sammenhængskraften, når der kommer flyvende mørk chokolade på kuglerne. Du kan evt kommet flere hakkede nødder ovenpå chokoladen. Stil dem i køleskab indtil du skal nyde dem.

Grøn shake

At drikke juicer og shakes er en skøn måde at få energi og mæthedsfølelse på. Især de drikke med masser af grøntsager, her virker de både udrensende og foryngende på krop og sind, og de giver dig fornyet styrke og energi. Det er en effektiv måde at optage en stor mængde letoptagelig og fordøjelig næring på – og i en fart.

Så har du travle tider – kan dette være en sund fast food… dvs drink. Du får sunde fedtstoffer fra avokadoen og mandlerne. Gode virksomme stoffer fra ingefær og gurkemejerod, der virker styrkende på immunforsvaret og antiinflammatorisk. Bladselleri sænker kolesterol indholdet i blodet. Spinaten har Indholdet af antioxidanter i de grønne blade er tårnhøjt. Antioxidanter forhindrer LDL-kolesterolet i at sætte sig fast i dine karvægge og skade dit kredsløb. Spinat er også både yderst kaloriefattigt og blodsukkervenligt og bremser i den forbindelse, at der sætter sig fedt fast rundt om din mave. Så mange gode ting i denne shake. 

(opskriften er til to store glas)

1 avokado
100 g spinat frossen eller frisk
2 dl vand
1 dl æblejuice
2 cm ingefær
1 cm gurkemejerod
1 stængel bladselleri
10 mandler
2 ss hørfrø eller chiafrø
Evt 8 isterninger

Har du spørgsmål?

Så ring til mig på:
28 74 82 88

Eller send os en mail på:
info@husbond.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
og modtag nyheder, gode råd og information omkring vores rejser og kurser

Følg os på